07/03/2017
Stanovisko IVK ke dni
Významný den
Stanovisko IVK ke dni 7. 3. 2017


Dnes uplynuly čtyři roky ode dne, kdy skončilo desetileté funkční období druhého prezidenta samostatné České republiky Václava Klause. S kapkou nostalgie si dnes v IVK připomněli ten den hlavně ti, kteří s Václavem Klausem na Hradě léta byli a toho dne se dívali o půlnoci na spouštění prezidentské standarty, což byl pro ně většinou i poslední den v prezidentské kanceláři.

Většině z nás se nezdá, že už od té doby uplynuly čtyři roky, že čas letí tak rychle. Čtyři roky už je z druhé strany docela dlouhá doba, aby člověk získal odstup od této nedávné minulosti. Možná už opadly vášně a emoce nad střety a konflikty tehdejší doby, nebo by alespoň měly. A možná už pomalu přichází čas se onu klausovskou dekádu pokusit objektivně hodnotit. Je totiž s čím srovnávat, tehdy i dnes – v Evropě, v naší zemi i na Hradě.

Tento den byl ale také předvečerem rozjezdu Institutu Václava Klause, kam bývalý prezident republiky hned následujícího dne přišel a začal odtud působit. I v životech nás, jeho kolegů a spolupracovníků, začala nová etapa a jsme rádi, že se z IVK podařilo vytvořit viditelnou a především slyšitelnou součást našeho veřejného prostoru a dobrou platformu, která Václavu Klausovi pomáhá v jeho veřejných aktivitách u nás i ve světě. 7. březen je pro nás v IVK zkrátka významný den.

Jiří Weigl