03/05/2013
Ostatní
Václav Klaus v Moskvě stručná zpráva


Ve dnech 17. – 19. dubna 2013 se v Moskvě konala mezinárodní konference s anglickým názvem The Russia Forum 2013, organizovaná největší ruskou bankou Sberbank. Na její pozvání se konference zúčastnil i prezident Václav Klaus.

Jeho účast však zkomplikoval pohřeb bývalé britské premiérky Margaret Thatcherové 17. dubna v Londýně, na němž patřil prezident Klaus podle přání zesnulé k prominentním zahraničním smutečním hostům. Musel proto v Moskvě oželet vynikající baletní představení ve Velkém divadle v rámci kulturního programu, které si tak užil pouze jeho doprovod – Jiří Weigl a Petr Hájek. Prezident Klaus dorazil do Moskvy téhož dne až po půlnoci a stejnou anabázi absolvovala i druhá hvězda konference – bývalý britský premiér Tony Blair.

Konference The Russia Forum, konající se v ohromném moskevském Světovém obchodním centru, byla skutečně prestižní akcí kladoucí si za cíl hledat klíčové problémy a faktory rozvoje Ruska v 21. století. Spolu s předsedou představenstva Sberbank, bývalým ministrem průmyslu Germanem Grefem ji zahájil vedoucí prezidentské administrativy Seregej Ivanov, který přednesl pozdrav konferenci od ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vrcholem konference byl hned první panel, který měl za cíl nalézt odpověď na otázku „Komunismus byl ruskou odpovědí na výzvy 20. století. Co můžeme očekávat od století 21.?“. Řečníky byli Václav Klaus, Tony Blair, bývalý americký ministr zahraničí Colin Powell, bývalý ministr zahraničí Číny Li Zhaoxing, bývalý uznávaný ministr financí Ruska Alexej Kudrin a dva západní akademici – profesoři historie a ekonomie. Václav Klaus byl otevřený a jako obvykle trochu i provokativní. Nešetřil Evropu, za jejíhož reprezentanta byl moderátorem označován, která je v problémech a těžko může někoho poučovat, co je správná cesta. Rusku přál v našem vlastním zájmu stabilitu, ale nešetřil ho rovněž – upozornil na nezbytnost vybudování skutečné politické demokracie. Byl oceněn opakovaným potleskem již v průběhu svého vystoupení.

Tony Blair se projevil jako konferenční matador moderní doby, hovořící o všem a o ničem, zvučně prezentující hesla, jimž se dnes tleská, jako je význam vzdělání, zatracování ideologie a vzývání údajné neideologické odbornosti. Zkušený řečník Powell se vzpomínkami generála a ministra a meditativní čínský expolitik spolu s profesory doplnili docela zajímavou mozaiku názorů, jejichž reflexi po diskusi mezi panelisty provedl moderátor Gref . Na otázku panelu našel jednoznačnou odpověď – již nikdy žádnou revoluci.

Odpoledne téhož dne se prezident Klaus setkal šéfem prezidentské administrativy Sergejem Ivanovem a poté byl přijat předsedou vlády Ruské federace Dmitrijem Medveděvem, s nímž jej pojí dobré vztahy z doby, kdy byli oba prezidenty svých zemí. Tomu odpovídal i délka setkání, která se z původně plánované půl hodiny protáhla na bezmála hodiny dvě, i mimořádně přátelská atmosféra, v níž se konalo. Předmětem rozhovoru obou státníků byly jak otázky česko-ruských vztahů, tak i otevřené mezinárodní problémy – jako je nedávná krize na Kypru, či situace na Blízkém východě.

Večer prezident Klaus a jeho doprovod neformálně povečeřeli s otcem ruské privatizace a dnes významným představitelem ruského průmyslu Anatolijem Čubajsem a jeho manželkou, filmovou režisérkou Avdotijí Smirnovovou.

Pobyt Václava Klause v Moskvě se těšil mimořádnému zájmu ruských i světových médií, která byla na konferenci akreditována. Bývalý prezident poskytl řadu rozhovorů pro televize i tištěná média a zpravodajství o jeho návštěvě se objevilo dokonce i v médiích českých, což nebývá zcela obvyklé a je proto třeba práci našich žurnalistů ocenit.

Jiří Weigl, 3. května 2013