23/01/2015
Politické komentáře
Stanislava Janáčková: Krátká glosa ke kroku ECB
Politický komentář IVK č. 33


ECB 22. ledna 2015 oznámila, že zahájí nákupy vládních dluhopisů. Dodá tak do bank další peníze, aby podpořila růst bankovních úvěrů do reálné ekonomiky, s cílem oživit spotřebu a investice a přispět k návratu inflace k 2% úrovni.

ECB se nezmiňuje o tom, že především odkoupí od bank vysoce rizikové vládní dluhopisy a převezme tak riziko vládních bankrotů na sebe. Dopustí se tím měnového financování vládního dluhu, což zcela změní její pozici a funkci v systému eurozóny. To je jedna stránka věci. Druhou stránkou je, že krok ECB je přiznáním bezmocnosti tradiční měnové politiky v současné situaci v eurozóně (a v evropské ekonomice obecně).

Efekt tohoto opatření je pod otazníkem. Platí zde přísloví, že „můžeš přivést koně k vodě, ale nemůžeš ho přinutit, aby pil“. ECB může na sebe převzít riziková aktiva bank a nalít do nich další peníze – ale nemůže je přinutit, aby více úvěrovaly reálný sektor ekonomiky. Může v to pouze doufat.

Banky dokonce i mohou nabídnout reálné sféře dostupnější úvěry, ale nemohou přinutit podniky, aby si vzaly úvěr a začaly investovat. Ne v dnešní realitě eurozóny, kdy je reálná sféra zatížena nadměrnou regulací, musí ze svých daní a odvodů financovat přebujelý sociální systém, a kdy trpí nadměrnými environmentálními náklady. K tomu přistupuje nefunkční měnová unie a obavy z dalších kroků, které nemohou její rizika snížit. Mohou je pouze rozložit na všechny země a všechny subjekty – a tím přidusí i ty nejvíce životaschopné.

ECB by si mohla všimnout, že v české ekonomice je peněz v bankách více než dost. Problém je, jak je přelít do úvěrové a investiční aktivity. Banky jsou s úvěry opatrné. A podniky „nechtějí pít“ úvěrové peníze. Pokud investují, snaží se to financovat spíše z vlastních zdrojů. Neduhy evropské ekonomiky a rizika přítomná v eurozóně negativně ovlivňují i naše podnikatelské klima – přestože naše ekonomika opět začala růst.

Stanislava Janáčková, 23. ledna 2015.