03/03/2017
Stanovisko IVK ke dni
Komu tady skutečně zvoní hrana?
Stanovisko IVK ke dni 3. 3. 2017


Evropský parlament s chutí vyhověl žádosti francouzské prokuratury a zbavil poslankyni Marine Le Penovou imunity na základě obvinění, že na svých sítích zveřejnila „brutální realitu“, s jakou si počínají členové Islámského státu.

Řídící hlasování v bruselském jednacím sále oznámil, že „pro hlasovala optická většina přítomných“. Přeloženo do normálního jazyka to znamená, že předsedající nesčítal hlasy, přehlédnul sál a podle odhadnutého počtu zvednutých rukou rozhodnul.

Marine Le Penová je po celé měsíce v nadcházejících francouzských prezidentských volbách kandidátkou s nejsilnější podporou francouzské veřejnosti. Kromě toho, že ve svém programu oživila tradici francouzského hospodářského ochranářství, vystupuje velmi tvrdě proti členství Francie v jednotné evropské měně a slíbila, že pokud se stane francouzskou prezidentkou, vyhlásí ve Francii referendum o setrvání země v EU. A o to právě jde!

Kdyby totiž k něčemu takovému došlo, a vzpomínky na odmítnutí tzv. evropské ústavy ve Francii jsou pro evropské elity stále ještě příliš zdrcující, byl by to smrtelný úder současné podobě integrace „stále těsnější unie“.

K něčemu takovému, jako je vítězství Marine Le Penové, prostě nesmí v žádném případě dojít! Začíná být zcela zjevné, že evropské (zcela nedůvěryhodné) elity už nepřipouštějí jakékoliv svobodné rozhodování občanů. Nahrazují jej mediálním a politickým tlakem na jednotlivé kandidáty, nevyhýbají se odporným osobním útokům a veřejnost ovlivňují ostouzením kandidátů.

Tentokrát však Evropský parlament obnažil nejen svoji nedemokratickou podstatu, ale ukázal, že je v důsledku pro Evropu bezpečnostní hrozbou. To, že Marine Le Penová na svých sociálních sítích představuje nemilosrdnou realitu islámského radikalismu, není v rozporu se zdravým rozumem, ale to, že drtivá většina poslanců Evropského parlamentu její počínání považuje za protizákonné, odhaluje, že evropské instituce se děsí úspěchu Le Penové v prezidentských volbách, že tuší, že její úspěch by byl oním zdrcujícím úderem.

Takže komu dnes vlastně zvoní hrana? Le Penové, na jejíž straně stojí francouzská a evropská občanská většina, nebo těm, kteří dnes „opticky většinově“ hlasovali v centru Bruselu?

Ivo Strejček