10/05/2016
Stanovisko IVK ke dni
Alternativa pro Česko - probouzí se česká společnost?
Stanovisko IVK ke dni 10. 5. 2016


Na základě stovek dopisů a mailů, které každý den přicházejí jak Václavu Klausovi, tak členům Institutu Václava Klause, je již dlouho zřejmé, že stále větší části občanů naší země není současný stav ve společnosti lhostejný, že se cítí ohroženi a že mají obavy o bezpečí svých rodin. Právě od těchto občanů současně víme, že v České republice postrádají odpovědný, solidní a spolehlivý politický subjekt, který by se jejich obav ujal.

Je stále zřetelnější, že je zbytečné takové útočiště hledat v rámci současného českého politického uspořádání. Vypadá to, že nové uskupení musí vzniknout jako alternativa k obsahovému i formálnímu chování zavedených, ale stále prázdnějších a ustrašenějších, českých politických stran.

Jedním z takových projevů postupného probouzení české společnosti je nově se rodící politický projekt Alternativa pro Česko.

Neznáme víc, než prvotní deklarace zakladatelů této strany. Je pochopitelné, že svůj program budou muset pečlivě a detailně dopracovávat, ale za cenné považujeme fakt, že vznik této strany není umělým nápadem, je spontánní reakcí na vývoj nálad uvnitř české společnosti.

Budeme rádi, když toto probuzení získá pevnější kontury a strhne pozornost dalších občanů k vážným tématům dnešní doby tak, jak se to například podařilo Alternativě pro Německo u našich sousedů.

Ivo Strejček