12/06/2017
Ostatní
Ivo Strejček pro Deník
Znamená Trumpovo rozhodnutí konec klimatického alarmismu?


Rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa stáhnout Spojené státy z tzv. Pařížské dohody považuji za rozhodnutí správné a odvážné, i za žádoucí signál návratu zdravého rozumu do politiky. Prezident Trump vysvětlil, že sporný boj s klimatickými změnami nemá sice žádné přesvědčivé vědecké zdůvodnění, přesto uvaluje na americký průmysl gigantické závazky. A ony závazky, i pro bohatou Ameriku, znamenají zdražování výroby a vytlačování významných segmentů ekonomiky mimo území USA. Pro mnohé běžné Američany to znamená ztrátu pracovních příležitostí.

Obávám se, že s rozhodnutím Donalda Trumpa však nenastává tolik potřebný bod zvratu a že s jeho rozhodnutím „klimatický alarmismus“ poražen nebyl. Už proto, že politické síly, které takový alarmismus vzbuzují, nemizí. Boj s globálním oteplováním se nestáhne ze společenských témat. S Trumpovým rozhodnutím není poražen „zelený“ byznys, který si zvyknul žít z peněz daňových poplatníků. Naopak. Trumpovo, velmi významné rozhodnutí, dohání k zuřivosti všechny „bojovníky proti slunečnímu záření“. Německo, Francie a Itálie, bezprostředně po zveřejnění Trumpova rozhodnutí, vydaly společné prohlášení, ve kterém potvrzují, že „...Pařížská dohoda se nebude znovu vyjednávat, protože jde o základní instrument pro naši planetu, společnosti a ekonomiky“.

Ne, s Trumpovým rozhodnutím vůbec nedochází ke konci klimatického bláznění. Ti z politických elit, kteří do boje „proti Slunci“ nainvestovali svoji politickou kariéru, svůj omyl nepřiznají a neustoupí. Ti, kteří na úkor daňových poplatníků snadno žijí z jejich peněz, se svých báječných příjmů nevzdají. A proto očekávám opak. Očekávám, že se agresivní klimatický alarmismus nevzdá. Politické a ekonomické zájmy těch, kteří se na vlně „boje proti klimatickým změnám“ vezou, jsou tak silné, že zejména v bláznivém prostředí Evropské unie získá nesmyslná doktrína „boje s počasím“ opět novou sílu.

Ivo Strejček, publikováno v Deníku na serveru Denik.cz dne 10. června 2017.