20/05/2017
Rozhovory
Aleš Valenta pro Parlamentní listy
Němci už na migrační krizi zapomněli


Co říkáte výsledkům voleb v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kdy CDU porazila SPD?

Bublina jménem Schulz definitivně splaskla. Schulz je naprosto prázdný tlučhuba, který má jediný program: sociální spravedlnost. Jenže se s tím v supersociálním státě, jakým je Německo, a v situaci, kdy se Němcům ekonomicky daří velmi dobře, mnoho nedosáhne. Němci mají rádi stabilitu a tu pro většinu z nich stále představuje matička Merkelová. Na migrační krizi už zapomněli.

Jinak druhým vítězem voleb v Severním Porýní-Vestfálsku se stali liberálové z FDP (12,5 procenta), která má nového charismatického vůdce Christiana Lindnera, který z této země pochází. O program FDP vůbec nešlo. Za situace, kdy je SPD slabá, ztrácejí Zelení i AfD (na kterou mimochodem FDP útočila stejně brutálně jako všechny ostatní strany), se vytvořil pro comeback FDP ideální prostor. Bylo potřeba jen talentovaného mladého fotogenického rétora. A ten v osobě Lindnera přišel.

Jsou tyto zemské volby vskutku generálkou na spolkové volby? Lze očekávat podobný výsledek?

Ano, domnívám, že výsledek může být velmi podobný. Jen se do spolkového sněmu na rozdíl od parlamentu Severního Porýní-Vestfálska dostane také Levice (Die Linke), která má silné pozice v bývalé NDR. Nastane tedy patrně poprvé od 50. let v SRN situace, že ve spolkovém sněmu bude více než pět stran, respektive více než pět parlamentních frakcí (CDU a CSU tvoří jednu frakci). 

A co si myslíte o výsledku zmíněné AfD (Alternativa pro Německo)?

AfD tajně doufala v těch deset procent, její odpůrci si přáli pět procent nebo méně... Takže jsou všichni tak trochu spokojeni a trochu nespokojeni. Objektivně vzato, je to neúspěch. Kde jinde v západní části Německa by měla AfD důrazně zabodovat než v této zemi, kde je v Porúří dvojnásobná nezaměstnanost, než je celoněmecký průměr, kde leží jisté město Kolín, neslavně proslulé od silvestra 2015 a kde je v mnoha oblastech infrastruktura v překvapivě dezolátním stavu?

Kde jinde měla strana, jež se stala jediným zastáncem Němců obávajících se důsledků migrace a multikulturalismu uspět než zde, kde ve velkých městech, jako jsou Duisburg, Essen, Kolín nebo Düsseldorf, existují známé no-go zones kontrolované tureckými a arabskými klany (jistý politik CDU označil Severní Porýní-Vestfálsko za „ráj pro zločince“) a kde rudozelená koalice v minulém dál ničila školy, jejichž výuka je již tak kvůli spoustě nevzdělavatelných dětí migrantů v tragickém stavu, fanatickým zaváděním inkluze?

 

SPD teď požaduje výrazné navýšení počtu policistů a tvrdší postup vůči cizincům, kteří poruší zákony. Sociální demokraté chtějí prý dále posílit Spolkový kriminální úřad (BKA) a vytvořit evropské protiteroristické centrum. „Cizinci, kteří spáchají závažné trestné činy, by měli být po odpykání trestu okamžitě odsunuti,“ stojí též v návrhu, který by vedení strany mělo schválit v pondělí. SPD též požaduje posílení Frontexu a ostrahy vnějších hranic… Znamená to, že CDU a SPD částečně převezmou témata AfD?

 

Schulz v zoufalství po třetí porážce SPD v zemských volbách bude napadat ministry CDU, zejména ministra vnitra, a nově taky ministryni obrany von Leyenovou, což je feministická kreatura nejhoršího ražení, která pod ochranou Merkelové devastuje, tuším, už třetí ministerstvo.  

Schulz to ovšem má snadné, protože nesedí ve vládě jako jeho kolegové ve vedení SPD, kteří chtě nechtě musejí s CDU nějak dovládnout. Vše, co nyní SPD navrhuje, již v nějaké podobě zaznělo od ostatních stran. Jsou to vesměs jen kosmetické změny a rétorika určená veřejnosti. SPD je ve všech těchto bezpečnostních ohledech naprosto nedůvěryhodná. Kdo může věřit straně, že to myslí vážně s odsouváním cizinců, kdy ještě docela nedávno rudozelená vláda ve Šlesvicku-Holštýnsku blokovala jakékoli odsuny, které prosazovala spolková vláda?

Jaká je nyní situace v Německu z hlediska imigrace, kriminality imigrantů a nálad veřejnosti? Vše tedy utichlo?

Nic dramatického se neděje, cizinců přichází málo, hrozící příval příbuzných poslední vlny z roku 2015 vláda jistě „pozdrží“ až na dobu povolební. Němci se opět nechali ukolébat, že vše je v pořádku, a přesvědčit, že „nácky z AfD“ přece slušný člověk nemůže volit. 

Co říkáte schůzce Macrona a Merkelové? Hovořili o změně základních smluv EU a Merkelová o prohloubení eurozóny… Na to reagoval i náš premiér Sobotka, že je třeba určit datum přijetí eura. Můžeme očekávat nyní tužší centralizaci EU?

Elity se po volbách v Nizozemsku, Francii a koneckonců i Německu oklepaly a budou se snažit opět utáhnout integrační šrouby. V zemích mimo eurozónu se bohužel vždy najde dostatek… osob (nevím, jak je slušně nazvat), kteří budou ochotně zavlékat svoje země a národy do chomoutu eura a další integrace. 

Počáteční euforie z francouzsko-německého sblížení vyprší ale v okamžiku, až Macron – což už jednou udělal – začne po Němcích chtít další peníze na sanování jižní části EU. Mimoto nastanou mezi oběma zeměmi patrně také vážné disproporce ohledně postupu při jednání s odcházející Británií. 

Lukáš Petřík, publikováno na serveru Parlamentnilisty.cz dne 19. května 2017.