30/05/2019
Rozhovory
Václav Klaus k evropským volbám
pro deník Lidové noviny


1) Jste spokojený s výsledky voleb (u nás/ve zbytku EU)?

S výsledky voleb nemohu být spokojen, neboť žádné výsledky nejsou. Kvantitativní data nejsou ve své mnohovrstevnatosti ani přehledná, ani důležitá. Volby neřekly nic podstatného – nedotkly se bezprostředně základní otázky budoucnosti Evropy a nás všech: zda zůstaneme „Evropou národů“ nebo budeme už navěky „Evropou Bruselu“. Až na výjimky politické strany zúčastněné ve volbách tuto otázku zřetelně nenastolovaly.

2) Překvapily Vás výsledky voleb/případně jak (u nás/ve zbytku EU)?

Moc překvapivého tam nebylo. U nás je to snad jedině úžasný trest, který dopadl na bezbarvou, rozplizlou a stále více k extrémní levici se přibližující ČSSD (a to ještě má ČSSD ministra zahraničí). Přes obří mediální útok v podstatě obstálo ANO, a to měli největší účast ve volbách progresivističtí „městští liberálové“, kteří ANO nevolí. Nikdo nepřipomíná to, že u nás ve všech volbách uvnitř parlamentního volebního období vládnoucí strana vždy prohrávala. Skoro jsem čekal, že díky této struktuře voličů lepší výsledek získají Piráti. Naštěstí se to nestalo. I tak získala tato strana šanci pokoušet se v Bruselu konfiskovat dočasně prázdné byty, když už to zkoušely v Praze.

Nečekal jsem tak pěkný výsledek Kaczynského PiSu, výborně obstál Orbán, raduji se z výsledků Farage (i když nevím, k čemu to ve Velké Británii povede), potěšil mne volební výsledek Salviniho v Itálii. Hrůzou je evropské „zelenání“, zejména výsledek Zelených v Německu.   

3) Čekáte změnu ve fungování EU?

Změnu ve fungování EU bohužel nečekám. Evropský parlament až zas tak velkou roli nemá a výsledky žádný zřetelný otřes nepřinesly. Přinesly smutek těm, kteří si nepřejí „Evropu Bruselu“, a uspokojení těm, kteří vědí, že všechno zůstává při starém.

Zastrašování voličů vedlo k tomu, že strašně těžko vznikají a prosazují se k Evropské unii kritické politické strany. Všiml si toho jen Jiří Weigl: „je paradoxem, že česká veřejnost dlouhodobě vykazuje největší skepsi a nespokojenost s poměry v EU, ale ve volbách tento fenomén žádnou roli nesehrál“. Proto tolik lidí zůstalo doma, proto tolik lidí nemělo koho volit.

4) Jaká je Vaše prognóza budoucnosti EU v nejbližších letech?

Nečekám žádné změny. EU zůstane v permanentní krizi (a rozpolcenosti mezi těmi, kteří by změnu chtěli a těmi, kteří se jí zuby nehty brání). Evropa zůstane nejpomaleji rostoucím regionem světa a bude se tvářit, že jí to vůbec nevadí. Hrozí, že demokracie ještě dále ustoupí do pozadí a že nebudou rozhodovat volení politikové, ale klimatické Gréty a už desetiletí se v budovách EU „skrývající“ bezbarví úředníci, kteří mají jediný zájem maximalizovat počet měsíčních platů (přicházejících od evropských daňových poplatníků). Ale není kam emigrovat.

Eduard Petiška, publikováno v deníku Lidové noviny dne 30. května 2019.