29/05/2019
Ostatní
Newsletter IVK: květen/2019


Editorial

Institut Václava Klause přináší svůj po-eurovolební speciál Newsletteru. V anketní otázce se tentokrát respondentů ptáme na jejich bezprostřední komentář po konečném zveřejnění všech výsledků evropských voleb. Jakou zprávu podle nich vyslaly evropské volby o náladách v EU, pakliže nějakou vyslaly? A je možné výsledky voleb v jednotlivých
zemích nějak zobecnit?

Evropská unie a její struktury historicky prokázaly mimořádnou schopnost se s jakýmkoli výsledkem lidového hlasování či referenda, jakýmkoli výsledkem demokratického procesu, který nevyšel dle představ o stále těsnější integraci, vždy dokonale vypořádat. Referendem o evropské ústavě počínaje a brexitem konče. A výsledek těchto voleb není ani zdaleka tak jednoznačným signálem jako byly například poslední dva jmenované. Ve svém brněnském vystoupení v předvečer evropských voleb podobně skepticky hovořil Václav Klaus. Vy si můžete jeho vystoupení přečíst na prvních stranách tohoto vydání.

Šokující byla pro nás těsně před uzávěrkou tohoto čísla zpráva o evidentně politicky motivovaném napadení našeho kolegy Ladislava Jakla, k němuž jsme nemohli mlčet a zveřejňujeme proto naše ostré odsouzení takového násilí v prohlášení ve druhé části Newsletteru.

V závěru vydání Václav Klaus připomíná 120. výročí narození Friedricha A. von Hayeka a Ivo Strejček reportuje o úspěšné předvolební akci Brexit Party v Londýně, na které prezident Klaus vystoupil jako hlavní zahraniční host.

Filip Šebesta