29/03/2019
Ostatní
Newsletter IVK: březen/2019


Editorial

První stránky březnového Newsletteru IVK se textem Václava Klause Poněkud opomíjené výročí vrací k „15. březnu 1939“, kterému jsme věnovali i anketu minulého čísla. V té aktuální se ptáme na ekonomické, ale také velmi politické a společenské téma – vizi bezhotovostní společnosti. Radujeme se oprávněně nad všemi technologickými novinkami, které nám umožňují snazší a ještě bezstarostnější platby a správu našich financí? My jsme přesvědčeni, že obavy z toho, že nás každý další krok tímto směrem přiblíží politickému rozhodnutí o úplném zrušení hotovosti se všemi jeho negativními důsledky pro ekonomickou, politickou a individuální svobodu jsou na místě.

V březnovém vydání Newsletteru plus Souvislosti geneze a důsledky genderové ideologie jsme jako tři hlavní směry současného pokrokářského útoku na společnost označili genderismus, masovou migraci a boj se změnou klimatu. Všechny tři jsou dnes nedílnou součástí ideového nátlaku na děti a studenty na školách. Naposledy se za tichého souhlasu či podpory učitelů a ředitelů projevil třetí jmenovaný směr v rámci institucionalizovaného záškoláctví – stávek za klima Fridays for Future, které se rozšířily i k nám. Tématu se ve svém komentáři věnuje Jiří Weigl.

Dále si můžete přečíst reakci kolektivu autorů IVK na široce diskutovanou řeč francouzského prezidenta Macrona „Za evropskou obrodu“, s níž vystoupil v rámci předvolební agitace v eurovolbách. V závěru naleznete jednu knižní a jednu filmovou recenzi.

Filip Šebesta