28/02/2019
Ostatní
Newsletter IVK: únor/2019


Editorial

V první části Newsletteru přinášíme komentář Václava Klause k dalšímu z návrhů na omezení hotových peněz, který tentokrát zazněl z Mezinárodního měnového fondu. O českém pravicovém dogmatismu ve svém textu, pro nějž byla mimo jiné impulsem veřejná diskuse vzbuzená poslaneckým návrhem Václava Klause mladšího na zákaz mazání komentářů na sociálních sítích píše Jiří Weigl.

V anketní otázce měsíce se v předvečer osmdesátého výročí okupace Československa německou armádou 15. března 1939 respondentů ptáme, zda je „15. březen“ tématem i pro dnešek. My si myslíme, že ano.

Ladislav Jakl se ve svém komentáři k Venezuelské krizi ptá proč právě ona, proč se právě tato jihoamerická země stala celosvětovým politickým a mediálním tématem prvního řádu neúměrně jejímu významu i tamnímu dění. Ke stejnému tématu odkazuje aktuální i „graf měsíce“.

V závěru tohoto čísla si pak přečtěte recenzi Jiřího Weigla na české vydání evropského bestselleru Douglase Murrayho Podivná smrt Evropy. Co Murray přehlíží? A co nám v jeho knize chybí? Inspirativní četbu.

Filip Šebesta