03/09/2018
Ostatní
Václav Klaus na Táborsku a v Sezimově Ústí


3. září 2018, při příležitosti prvního školního dne, navštívil Václav Klaus Táborsko.

V Základní škole v Mladé Vožici, za  doprovodu starosty města a senátora Jaroslava Větrovského a ředitelky školy Hany Váchové, přivítal a také si popovídal s letošními prvňáčky. V debatě s žáky devátých ročníků jej poté zajímaly jejich budoucí představy kam dál po ukončení základní školy.

 

Na návštěvě Městského úřadu v Mladé Vožici se Václav Klaus, který má osobně velmi blízko k této části jižních Čech, zajímal o stav hospodaření města a byl, kromě jiného, detailně informován o i velkém aktuálním problému (nejen Vožicka) – boji s kůrovcovou kalamitou.

Pracovní návštěva Táborska pokračovala návštěvou firmy Brisk a.s., kam byl Václav Klaus pozván předsedou představenstva Mojmírem Čapkou. Ten jej seznámil s výrobním programem a dalšími plány společnosti, které ji řadí ke světové špičce v produkci motorových svíček a technologicky náročných čidel pro automobily. V kontextu dnešní doby, tolik charakteristické stížnostmi nejrůznějších firem na nedostatek pracovních sil, bylo zajímavé slyšet, proč firma Brisk tento problém nemá.

 

3. září 2018 uplynulo sedmdesát let od smrti prezidenta Československé republiky Edvarda Beneše. Václav Klaus, který se dlouhodobě v mnoha svých vystoupeních a textech rolí a významem tohoto českého státníka zabýval, položil u hrobu Edvarda Beneše kytici a poklonil se jeho odkazu.


Odlehčenou součástí návštěvy Václava Klause na Táborsku byla návštěva unikátního Muzea čokolády a marcipánu v Táboře.

Václav Klaus byl na své návštěvě doprovázen spolupracovníky z Institutu Václava Klause i lidmi, kteří na Táborsku pomáhali jeho program organizovat.


Ivo Strejček, dne 3. září 2018