29/11/2017
Ostatní
Prohlášení Václava Klause k úmrtí Tomáše Ježka


Zpráva o úmrtí mého dlouholetého kolegy a přítele Tomáše Ježka mne velmi zarmoutila. Znali jsme se od dětství, navštěvovali jsme stejné školy, oba nás uchvátila ekonomická věda a dokonce jsme spolu v jednom dorosteneckém družstvu hráli košíkovou. Setkávaly se i celé naše rodiny.

Tomáš Ježek byl významným ekonomem už v 70. a 80. letech. Dlouhá léta se věnoval svému obřímu vzoru, kterým byl Friedrich von Hayek a celá Rakouská škola ekonomie. Překládal jeho knihy a články, zabýval se jím celý svůj život.

Po listopadu 1989 patřil Tomáš Ježek k mým blízkým spolupracovníkům na Federálním ministerstvu financí. Má velkou zásluhu na naší ekonomické transformaci a na úspěšném průběhu a výsledcích privatizace.

Jeho zarputilost, jeho důvěra v trh, jeho totální nedůvěra k jakémukoli centrálnímu řízení a plánování byla proslulá. V tomto smyslu byl součástí malé klíčové skupinky ekonomů, která táhla celou transformaci kupředu a dopředu.

Mrzelo mne, že se mi v jisté chvíli začal politicky a později i lidsky vzdalovat a jeho pozdější zahořklost mne velmi trápila. V posledních letech jsme se vídali už jen na zasedáních Vědecké rady Národohospodářské fakulty VŠE. Vím, že byl vážně nemocen, přesto mne jeho nečekaná smrt velmi zasáhla. Odešla významná osobnost akademického i politického života naší doby.

Václav Klaus, 29. listopadu 2017.